Persoonlijke ontwikkeling

Onderwijs is de basis voor kinderen/jongeren om zich te kunnen ontplooien en een zelfstandige toekomst op te bouwen. Kinderen moeten de gelegenheid hebben om samen te spelen, Door de decentralisatie van Jeugdzorg en invoering van het passend onderwijs, kan de gemeente goed regie voeren en partijen bij elkaar brengen.

Bij de VVD krijgt iedereen de kans om te leren, ongeacht leeftijd. Daardoor creĆ«ren mensen voor zichzelf immers kansen voor persoonlijke ontwikkeling en ontplooiing.

De VVD stimuleert het multifunctionele gebruik van scholen en andere maatschappelijke instellingen. Wij accepteren geen leegstand van schoollokalen. Om die reden zijn wij groot voorstander van het brede school concept. Ter illustratie, een leeg lokaal kan een buurthuisfunctie vervullen voor o.a. de senioren.

De VVD is voorstander van vrije schoolkeuze van ouders voor hun kind. Deze vrije keuze houdt ook in dat ouders verantwoordelijkheid nemen voor de consequenties die voortvloeien uit deze keuze.

Goed kwalitatief onderwijs voor iedereen leidt tot het vergroten van welzijn, verhoogde arbeidsparticipatie en daarmee een verminderd beroep op sociale voorzieningen.

Als een kind speciaal onderwijs volgt en daarvoor moet reizen, is het rechtvaardig dat degemeente bijdraagt in de vervoerskosten. Met als doel schoolkeuze zo dicht mogelijk bij de woonplaats. Dat geldt niet voor het bijzonder (op overtuiging gebaseerd) onderwijs en voor situaties waar voldoende passende alternatieven voor regulier en nabijgelegen onderwijs beschikbaar zijn. Op basis van de mobiliteitsbehoefte kunnen passende combinaties en vervoersarrangementen gerealiseerd worden door de ouders zelf.