Prettig wonen

De VVD is voorstander van het bevorderen van eigen woningbezit. Dit is goed voor de leefomgeving.

Goed Wonen Zederik moet terug naar zijn kerntaken. (het bouwen, beheren en verhuren van woningen die bestemd zijn voor gezinnen met een laag inkomen). Goed onderhoud en herinrichting van de oudste wijken met voldoende parkeerplaatsen.

Ontwikkeling in het kader van de visie op wonen in Zederik is onderdeel van de Regionale Woonvisie Alblasserwaard/ Vijfherenlanden. Uitgangspunt is dat Ameide, Lexmond en Meerkerk als voorzieningendorpen worden aangemerkt. De VVD streeft ernaar dat hetlandelijke en groene karakter van de kernen te beschermen door inbreien te minimaliseren en te vervangen door uitbreiding buiten de contouren. (VVD groen is groen regel)

De VVD stimuleert dubbelgebruik van parkeerterreinen.

De VVD is tegen een verdere verhoging van de OZB. Tussen 2009 en 2013 is de OZB in Zederik met 56,9% gestegen, dat is voor ons onaanvaardbaar en onevenredig met het voorzieningenniveau.

De VVD wil dat inwoners van een gemeente makkelijk en snel kunnen zien welke mogelijkheden zij hebben om hun woningen te vergroten of aan te passen. De regels hiervoor, vastgelegd in het bestemmingsplan, dienen actueel en digitaal beschikbaar te zijn.

De VVD wil de welstandscommissie afschaffen. Voor monumentale panden en beschermde stads- en dorpsgezichten kan een strenge toets gelden.

Er is behoefte aan zorg in en nabij de woning. De VVD wil ruimte geven aan nieuwe concepten en initiatieven, zoals kangoeroewoningen. In woonwijken is ook plaats voor kwetsbare groepen.