Veiligheid

Voor de VVD staat veiligheid centraal. Het is één van de kerntaken van de overheid.
Eigendommen moeten worden gerespecteerd, geweld is uit den boze en ook de dagelijkse rit naar school of sport moet veilig zijn.

Veiligheid is een gezamenlijke verantwoordelijkheid van burgers, bedrijven en de gemeente. De overheid heeft vooral een regievoerende taak en maakt afspraken met onder meer de politie.

Inwoners mogen rekenen op een actieve overheid, die op veiligheidsgebied zelf actie neemt, maar ook anderen aanspreekt op hun verantwoordelijkheid.

Cameratoezicht op de invalswegen draagt bij aan een veiligere omgeving.

De gemeente stimuleert een koppeling tussen onderwijs, welzijn, cultuur, zorg en sportom probleemgedrag van jongeren zo vroeg mogelijk te signaleren.

Onze brandweer is sterk afhankelijk van vrijwilligers; zij zijn onmisbaar bij het bestrijden van branden en bij andere hulpverlening. Vrijwilligersmanagement en overleg met werkgevers van deze brandweervrijwilligers moeten een hoge prioriteit krijgen.

De lokale brandweer en ambulances moeten op tijd zijn als je ze nodig hebt. In ieder geval worden de wettelijke aanrijdtijden gehaald. Daarbij maakt het niet uit van welke gemeente de diensten komen; daartoe worden indien nodig ook scherpe(re) afspraken met de buurgemeenten gemaakt.

Door de regionalisering van de brandweer komt de aansturing van de brandweerkorpsen meer op afstand van de gemeenten. Dit mag wat de VVD betreft niet ten koste gaan van demotivatie van lokale vrijwilligers.

De VVD wil dat schade en de kosten van handhaving zo veel als mogelijk worden verhaald op diegenen die dit veroorzaken.